Dovolj je že terasa ali balkon in tudi brez vrta si lahko pridelamo svojo zelenjavo. Predstavljajte si sveže paradižnike, solato, redkvice ali paprike, ki rastejo le nekaj korakov stran od vrat vaše kuhinje.
Za vzgojo v posodah se predvsem dobro obnesejo vrste in sorte vrtnin z nizko grmičasto rastjo, majhnimi glavicami in drobnimi plodovi. To so na primer češnjevi paradižniki, sladki feferoni, korenček z majhnimi koreni, solate, ki ne naredijo velikih glav, kumare in bučke grmičaste rasti, ki ne rabijo opore. Od ostale zelenjave lahko sadimo tudi fižol, grah, čebulo, česen, papriko, redkvice, rukolo, radič in še mnoge druge. Seveda ne smemo pozabiti na zelišča, med katerimi so za posode najbolj priljubljeni peteršilj, bazilika, timijan, rožmarin in origano.
Lonci, korita, zemlja
Zelenjavo najpogosteje sejemo in sadimo v lonce in korita. Zeliščem manjše grmičaste rasti bodo zadostovali manjši lončki, korenasta zelenjava bo zahtevala bolj globoke posode, precej velike posode so primerne tudi za zelenjavo višje rasti, na primer paradižnike. Posoda mora imeti na dnu odprtine za odtok vode, sicer lahko pride do gnitja korenin. Še posebej je na zastajanje vode občutljiva korenasta zelenjava, ki jo moramo saditi tudi v primerno rahlo prst. Če bomo sadili v glineno posodo, ki je lepega, naravnega videza, moramo upoštevati, da njihove stene srkajo vodo. Pri tem se prst hitreje suši, kar zahteva tudi pogostejše zalivanje. Najbolj praktične so plastične posode in če so izdelane iz dobre plastike so čvrste, odporne na zmrzal in dobro zadržujejo tudi vlago.
Za zelenjavo v loncih in koritih izberemo vrtno zemljo Semenarna ali Valentin. Pogosto je kupljeni zemlji že dodano gnojilo z dolgotrajnim delovanjem. Če gnojila ni, ga dodamo ob sajenju. Vsekakor pa za zelenjavo ni primerna zemlja za lončnice.
Ustvarimo vrt na balkonu ali terasi
Loncu, v katerega bomo sadili zelenjavo, najprej prekrijemo drenažne odprtine z glinenimi črepinjami, tako bo voda z dna še vedno odtekala. Nato lonec napolnimo z zemljo in vanjo posadimo sadike na primerno razdaljo ter zemljo okoli vsake sadike rahlo pritisnemo. Po sajenju površino zemlje zalivamo, oziroma pršimo s pršilko toliko časa, da se voda pojavi v podstavku. Potrebo po zalivanju preverjamo vsak dan, saj je odvisna o vremenskih razmer, predvsem od vetra in sonca. Čim manjša je posoda, tem pogosteje je potrebno zalivati. Za dognojevanje zelenjave v posodah uporabljamo tekoče univerzalno gnojilo, poskrbeti pa moramo tudi za plevel in rastline redno pleti.
Za vse začetnike zelenjavnega vrtička na balkonu pa so najprimernejša zelišča, ki jih v vrtnih centrih Kalia že kupimo v lončkih, katere nato le postavimo na primerno mesto.