Blog
31.01.2025.

BREZ KROMPIRJA NI KOSILA

Dandanes zaseda krompir pomembno mesto v prehrani ljudi. Sadijo ga tako večji kot tudi manjši pridelovalci na njivah, vrtovih in v zadnjem času celo v loncih na svojih balkonih. Krompir vedno znova očara pridelovalce s svojimi podzemnimi kot tudi nadzemnimi deli. Slednji nam v času cvetenja pričarajo prelepo barvno kuliso.

Optimalni pogoji za skladiščenje semenskega krompirja:

Semenski krompir je potrebno vse do kalitve skladiščiti v temnem, zračnem prostoru in pri primerni konstantni temperaturi ter visoki zračni vlažnosti. S tem preprečimo pojav skladiščnih bolezni, uvelost in kalitev. Semenski krompir se shranjuje pri najnižji temperaturi 3-4˚C in pri 50 - 80 % relativni zračni vlažnosti.

Razdelitev sort po zgodnosti, število dni od sajenja do izkopa:

  • Zelo zgodnje sorte,60-80 dni: LAPERLA, PRADA, NATALIA, CELTIANE, DAIFLA, MARIS BARD, CHERIE
  • Zgodnje sorte, 80-100 dni: QUEEN ANNE, MESSI, UNIVERSA
  • Srednje zgodnje sorte, 100-110 dni: CAMMEO, RED LADY, BELMONDA, LABELLA, 7 FOUR 7
  • Srednje pozne do pozne sorte 110-140 dni: STEMSTER, PETER PAN

Legenda za tip kuhanja:

CELTIANE, PETER PAN - gomolji se ne razkuhajo, za solate in pečenje

LAPERLA, MARIS BARD,  7 FOUR 7 - precej trdni gomolji po kuhanju, za solate, pečenje in praženje

PRADA, NATALIA, QUEEN ANNE, MESSI, CAMMEO, RED LADY, BELMONDA, LABELLA, STEMSTER - srednje trdni gomolji po kuhanju, za praženje in pire

DAIFLA - po kuhanju gomolji lahko deloma razpadejo, za praženje, pire, krompirjevo testo in cvrtje

Trenutno nema komentara