%
×
dni ur minut sekund
Blog
20.01.2025.

BROKOLI V DOMAČEM VRTU

Brokoli je za prehrano zanimiv zaradi svojih majhnih, okroglastih zelenih socvetij, imenovanih rože, zaradi katerih je podoben cvetači. Rože obiramo ko so še zelene, uporabni so tudi mlajši listi, ki obdajajo socvetja.

Uporaba brokolija

Kuhan je izvrsten. Okus ima izrazitejši od cvetače in spominja na šparglje, zato je drugo ime za brokoli tudi "beluševo zelje". Vsebuje veliko beta karotena in vitamina C, ki pa se lahko pri razkuhanju izgubita. Pri kuhanju kot samostojno jed ali prilogo torej pazimo, da roža ostane še nekoliko trda.

Dovolj kuhan brokoli bo svetlo zelen in nekoliko hrustljav, preveč kuhan pa bo dobil temno zeleno barvo. S svojim posebnim okusom se brokoli odlično poda tudi k raznim zelenjavnim juham in omakam. Za izrazitejši okus in aromo, lahko brokoliju dodamo tudi različne začimbe in dišavnice: majaron, origano, timijan, baziliko, koper ali česen.

Setev in oskrba

Brokoli sejemo od marca do aprila v platoje ali zabojčke, ki jih postavimo na svetlo okensko polico ali v toplo gredo. Na prosto ga presajamo od srede aprila dalje na gredico, ki smo jo pognojili že nekaj tednov prej. Medvrstna razdalja ob sajenju naj bo 60 cm, v vrsti pa 50 cm. Kot sosednja kultura bodo na rast brokolija ugodno vplivale kumare, lahko pa ga posadimo tudi na polsenčno rastišče, kjer večina ostalih zelenjadnic na uspeva.

Oskrba

Brokoli za uspešno rast zahteva določeno nego, tako kot vse ostale vrtnine. Sem spada redno pletje, predvsem v zgodnji rasti, ko so rastline še majhne. Ne pozabimo tudi na zalivanje v poletnih mesecih in  pa dognojevanje enkrat do dvakrat v sezoni.

Škodljivci in bolezni

Mlade rastline imajo radi polži in gosenice kapusove muhe, starejše pa ob neustreznem kolobarjenju lahko okuži golšavost kapusnic. Od škodljivcev brokoli obiskujejo tudi listne uši, bela mušica in razne gosenice.

Pobiranje in shranjevanje

Brokoli navadno dozori 3 mesece po sajenju. Zelene brste, ki oblikujejo manjše rože režemo, preden gredo v cvet, ko imajo v premeru 7 do 10 cm in so še trdi.

Svežega hranimo v hladilniku od 3 do 5 dni. Starejši sicer izgleda užiten, vendar je neokusen.

Če želimo brokoli shraniti za dlje, ga zmrznemo, saj ne izgubi arome. Pred zamrzovanjem najprej odstranimo večje liste in stebla, ga dobro operemo in tri do štiri minute blanširamo ter nato še dobro osušimo.

 

Trenutno nema komentara