%
×
dni ur minut sekund
Blog
15.10.2024.

VRTNICE

Vrtnice so rože s popolno lepoto. In tiste, ki dišijo, imajo tudi popoln vonj. Vključimo jih lahko na vsak vrt, pa tudi na balkone in terase. Sodijo v vsako okolje, pa naj bo to angleški, mediteranski ali povsem klasični celinski vrt.  

Bogata izbira sort omogoča, da se vrtnice znajdejo tako v vlogi »žive meje« ali cvetoče pergole kakor tudi kot samostojni, zelo razkošni rožni grm. Pokrovne vrtnice z bogatimi cvetovi prekrijejo tla, vrtnice na deblu pa so prava cvetoča »mini drevesa«. Seveda pa je zelo pomembna izbira prave sorte, saj vrtnica ni vrtnici enaka.

Nižji rožni grmi sodijo v posode in ob vrtne poti

Nizke sorte vrtnic, ki se po načinu rasti uvrščajo med floribunde (na cvetnem steblu nosijo šopek cvetov in ne le en cvet), lahko sadimo ob vrtne potke, dovozne poti, v skupine na vrtno gredo, pa tudi v večje lonce na terasi ali balkonu.

Vrtnice za pokrivanje tal

Široke vrtne gredice lahko zasadimo tako, da rastejo v ozadju okrasne grmovnice ali visoke trajnice, v ospredje pa lahko zasadimo pokrovne vrtnice. Seveda sodijo te tudi na ozko gredico. Za višino jim lahko dodamo vrtnice na deblu ali kakšno drevesce s povešavimi vejami. Pri pokrivnih vrtnicah je zelo pomembno, da bogato in neprekinjeno cvetijo, da se dobro razrastejo v širino in da so odporne na bolezni.

Veliki rožni grmi, veličastna predstava na večjem in manjšem vrtu

Veliki rožni grmi, ki zrastejo tudi do meter in pol visoko, so razkošno lepi. Sadimo jih posamično ali v skupine. Te so lahko strnjene ali razmaknjene, tako da se lahko med posameznimi cvetličnimi grmi sprehajamo. Odlikovati se morajo s sanjavo lepimi cvetovi, zelo zaželen je tudi vonj in kajpak, biti morajo odporni na bolezni. Tudi med velikimi rožnimi grmi je veliko takih, ki cvetijo kot angleške vrtnice (pravljične in nostalgične vrtnice).

Vrtnice vzpenjavke na pergoli, ob steni, ob ograji

Vrtnice vzpenjavke ponesejo lepoto cvetov in njihov vonj v višino. Potrebujejo oporo, ob katero povezujemo poganjke. Posadimo jih ob steno, ograjo, na pergolo. Kakovostna vzpenjavka je odporna na bolezni, zaželen pa je tudi vonj cvetov.             

Mini drevesa, vrtnice na deblu

Vrtnice na deblu so prava mini drevesa, močno cvetoča in sanjavo lepa. Posadimo jih na gredo, lahko pa tudi v večje lonce. Tla pokrijemo z nizkim trajnicami ali pokrovnimi vrtnicami. Na deblo cepijo različne sorte, tudi vzpenjavke. Take vrtnice se povešajo in so med zelo priljubljenimi.

SAJENJE IN NEGA VRTNIC

Vrtnice potrebujejo veliko sonca in bodo v senci slabo uspevale, prav tako se ne počutijo dobro na izpostavljenih legah. Za dobro rast so pomembna tudi primerna tla, zato jih pred sajenjem skrbno pripravimo. Tla morajo biti srednJe težka ilovnata, bogata s hranili in rahlo kisla (pH okoli 6,5). Pri sajenju jim lahko dodajamo humus in preperel hlevski gnoj.

Vrtnice sadimo spomladi od marca do maja in jeseni od oktobra do novembra. Pred sajenjem izkopljemo 40 cm globoko in široko sadilno jamo ter vanjo posadimo pripravljeno sadiko. Pri tem mora biti cepljeno mesto 3-5 cm pokrito z zemljo. Vrtnice v loncu lahko sadimo še vse do junija.

Jeseni zaščitimo sadike pred pozebo z zemljo, hlevskim gnojem ali kompostom in prekrijemo s smrekovimi vejami ali listjem.

Redna oskrba

V času cvetenja in rasti jih vsak mesec dognojujemo z gnojilom za vrtnice, zastiramo, okopavamo in zalivamo.

Obrezujemo jih v času mirovanja, to je spomladi pred brstenjem (v marcu in aprilu), jeseni pa jim le skrajšamo predolge poganjke, da jih lahko zaščitimo pred pozebo. Poleti redno odstranjujemo odcvetele cvetove.