%
×
dni ur minut sekund
Blog
15.10.2024.

NEGA SOBNIH LONČNIC

Rastline prinašajo v dom naravno lepoto in nas navdušujejo z nenehnim spreminjanjem. Uživamo ob pogledu nanje in smo veseli, ko opazujemo novo rast. Poleg tega nas rastline pomirjajo, sproščajo in povečajo ustvarjalnost. Za lepo rast in zdravje sobnih lončnic so pomembni predvsem trije dejavniki - temperatura, vlaga in svetloba.

Svetloba

Vse lončnice lepo rastejo v svetlem prostoru, vendar ne na direktnem soncu. Zelo svetlo okolje zahteva slonova noga (Beaucarnea recurvata), običajno svetlobo pa lepo prenašajo med drugimi tudi fikusi, dracene in difenbahije. Nekatere lončnice bodo uspevale tudi na manj svetlobe, vendar ne v temi. To so na primer praproti, zamija, taščin jezik in afriška vijolica. 

Sicer pa se držimo pravila, da rastline postavimo v najbolj svetlo okolje. Če se pojavijo znamenja nezadovoljstva (sončne opekline), jih prestavimo v bolj senčen prostor.

Temperatura in zračna vlaga

Če želimo da bodo rastline dobro uspevale, držimo temperaturo prostora čim nižjo, vendar tako, da nam bo še vedno toplo. Ko temperatura preseže 20°C se prične zračna vlaga hitro nižati. Seveda pa so tudi med lončnicami nekatere izjeme: kaktusi bodo najbolje uspevali v vročem in suhem okolju, vijolice pa bodo pri temperaturah pod 16°C prenehale cveteti.

Zračno vlago zvišujemo s pogostim pršenjem listov in z nameščanjem vlažilcev v prostor, določeno vlažnost pa ustvarijo tudi lončnice same, z izhlapevanjem vode preko listov, iz prsti in skozi stene glinenih lončkov. Prah in razne nečistoče, ki jih opazimo na listih večjih lončnic, naredijo rastline neprivlačne, upočasnijo pa tudi njihovo rast. Zato liste občasno obrišemo z vlažno krpo ali pa rastline postavimo v kad in z vodo primerne temperature oprhamo.

Gnojenje in zalivanje

V času intenzivne rasti, ko prejemajo rastline največ svetlobe in toplote, jih moramo redno zalivati in gnojiti. Dokler opažamo novo rast, jih gnojimo na dva do tri tedne.  Upoštevamo zahteve posamezne vrste in ne pretiravamo. Gnojilo raztopimo v vodi za zalivanje. Pri zalivanju moramo pozabiti na pravila in urnike zalivanja, saj ima vsaka lončnica svoje zahteve, poleg tega pa je zalivanje odvisno tudi od zračne vlage, vrste prsti in vrste lončka. Pred zalivanjem preverimo prst, ki naj bo suha približno 3 cm v globino. Najpogostejši vzrok propadanja lončnic je ravno preobilno in preveč pogosto zalivanje, zato je bolje pustiti rastlino v nekoliko presušeni prsti, kot pa v preveč namočeni. Po zalivanju bodimo previdni, da odvečna voda ne obstane v podstavku.

Zavedati se moramo, da potrebuje vsaka rastlina določen čas, da se prilagodi novemu okolju. Če novi rastlini odpade kakšen listek, to še ne pomeni katastrofe. Zdrava rastlina izgubljene liste kmalu nadomesti z novimi. Seveda pa je pomembno, da rastline ob nakupu ne prehladimo. V zimskem času jo ovijemo v več plasti vlaknate folije ali papir in jo takoj iz vrtnega centra peljemo domov.