Blog
12.08.2024.

ČESEN: Aromatični zaklad naših vrtov

ČESEN: Aromatični zaklad naših vrtov

Česen, ki je pridelan v Sloveniji, je cenjen zaradi svoje kakovosti in okusa. Slovenski česen je pogosto bolj aromatičen in intenzivnejši v primerjavi z uvoženim česnom. Pridelava česna v Sloveniji se običajno osredotoča na tradicionalne metode in sorte, kar prispeva k njegovim edinstvenim lastnostim. Je priljubljena vrtnina, ki ne le doda okus jedem, ampak tudi prispeva k boljšemu zdravju. Njegova uspešna pridelava pa zahteva upoštevanje več dejavnikov, kot so čas sajenja, izbira sort, pogoji za rast in skrb za pravilno namakanje.
 

Temperatura: Česen izvira iz osrednje Azije in je odporen na nizke temperature. Uspeva v pogojih, kjer je dnevna razlika med najvišjimi in najnižjimi temperaturami večja od 6-7°C. Za oblikovanje čebulic potrebuje določeno obdobje nizkih temperatur (pod 7°C), nato pa dolžino dneva, ki vpliva na nadaljnjo rast.

Čas sajenja in izbira sort: Najprimernejši čas za sajenje česna je sredina jeseni, saj tako razvije močnejši koreninski sistem, kar pripomore k večjemu in boljšemu pridelku. Med priljubljenimi sortami sta česen Ptujski jesenski in Ptujski spomladanski, ki sta cenjeni zaradi svoje arome. Če želite zgodnejši pridelek za poletno-jesensko uporabo, izberite sorto Ptujski jesenski. Če želite pridelek, ki ga lahko uporabljate skozi celo zimo do pozne pomladi, je vsekakor boljša izbira sorte Ptujski spomladanski. Za samooskrbo je priporočljivo, da v jeseni posadite obe sorti, saj vam to zagotovi kakovostni pridelek skozi celo leto.


Pogoji za rast: Česen najbolje uspeva v dobro odcednih tleh, na sončnem in pred vetrom zaščitenem delu vrta. Imeti mora dovolj prostora za rast, zato je za učinkovito izrabo prostora in hranil pomembna gostota sajenja. Predhodni posevki, kot so kumare, paradižnik, korenček in rdeča pesa ugodno vplivajo na rast česna. Manj pa je priporočljivo česen saditi po stročnicah, kapusnicah in drugih čebulnicah. Odlično uspeva tudi v visokih gredah, saj omogočajo hitrejše odtekanje vode, kar česen potrebuje. Globina tal naj bo vsaj 30 cm.

Namakanje in vlaga:Česen je zelo občutljiv na pomanjkanje vode, zlasti spomladi, ko se začne hitra rast. Rastline zalivamo zjutraj ali zgodaj popoldne, da zagotovimo dovolj časa za osušitev listja pred nočjo. V nasprotnem primeru se namreč poveča nevarnost raznih okužb. Ko so glavice dozorele z zalivanjem prenehamo, sicer bodo pričele gniti. Optimalna relativna vlaga zraka naj bo nižja od 60%, saj višja vlažnost povečuje tveganje za bolezni, ki lahko napadejo liste.

 

Spravilo: Zrelemu česnu se prično sušiti vrhovi listov, listi se razbarvajo in poležejo. S pobiranjem, oziroma izkopavanjem navadno pričnemo, ko je odmrla tretjina listja, za lažje delo pa predhodno tla z vilami previdno zrahljajmo. Če bomo s pobiranjem odlašali, bodo glavice pričele gniti.

Česen sušimo zunaj na zraku 15 do 20 dni, če je seveda vreme toplo in suho. V nasprotnem primeru ga osušimo v zračni lopi ali shrambi.

S pravilnim pristopom k sajenju in vzgoji česna boste lahko uživali v bogatem pridelku in dolgotrajnem skladiščenju skozi celo leto.

Kupovanje slovenskega česna podpira domače pridelovalce in zagotavlja, da se na krožniku znajde svež in kakovosten pridelek.

Česen ptujski spomladanski:

Česen ptujski jesenski: